Nástroje pro usnadnění přístupu

Skip to main content

Z naší knihovny 3/2016

1_zp_3_2016Vážení návštěvníci knihovny,

léto uběhlo jako voda, máme podzim a děti nastoupily opět do školy. A u školáků i zůstaneme. Naše knihovna se přihlásila do projektu“ Jižní Morava čte.“ Téma soutěže je Legendy a mýty mého kraje. Této soutěže se zúčastní 2. a 5. třída ZŠ. Děti budou kreslit nebo psát povídky, pohádky, eseje nebo básničky na motivy skutečných, nebo vymyšlených legend a pověstí. Jelikož jsme v Prušánkách, tak se zaměříme na Nechory. Z každé třídy vyhodnotíme jednoho vítěze, který dostane vstupenku do VIDA centra v Brně a do divadla Polárka na divadelní představení.

Do soutěže se zapojí i naši předškoláci, kteří vyrábějí papírové Nechory i s postavičkami. Všechny práce dětí pak uvidíte i vy, rodiče, buď v knihovně nebo na chodbě OÚ.

Program je vyvěšený na dveřích knihovny a taktéž na www.prusanky.knihovna.cz.
A začali jsme hned v úterý 13.9. Na besedu přišla 2. třída s paní učitelkou Konečnou. Nejdříve se děti seznámily s obecnými pojmy co to je mýtus a pověst. Podívaly se na epizodu o praotci Čechovi ze Starých pověstí českých – a pak přišla do knihovny Polednice…

Zatímco pan starosta četl dětem – „pojď si proň, ty Polednice, pojď, vem si ho, zlostníka!“, ve dveřích se objevila „ malá, hnědá, tváře divé, pod plachetkou osoba.“ Ochotníci z řad zaměstnanců obce sehráli pro děti představení „Polednice“ a asi se to dětem líbilo, protože po jeho skončení volaly – ještěěěě! Fotografie najdete na webových stránkách knihovny – fotogalerie 2016. Omluvte prosím sníženou kvalitu fotek, fotilo se v přítmí při svíčkách.

Na jaře uspořádáme další burzu knih. Někteří z vás už se ptají a knihy nosí. Pokud se chystáte nějaké knihy vyhodit, zkuste je nabídnout do knihovny. Knihy by neměly být plesnivé nebo špinavé, největší zájem byl o učebnice, naučnou literaturu a knihy pro děti. Naopak nejméně šla na odbyt beletrie pro dospělé. Všem předem děkuji.

                                                                                                                        Milena Hromková