Nástroje pro usnadnění přístupu

Skip to main content

Andersenova noc 2016

2016_andersen_2362Co je Andersenova noc a kdo ji pořádá? Kdo byl letošním hostem? To všechno napoví nová bohatá fotogalerie z akce.

Noc s Andersenem je tradiční akce na podporu dětského čtenářství. Původně vznikla jako iniciativa pracovníků knihoven a rychle se rozšířila i do škol. Naše škola se zapojuje pravidelně a paní učitelky z I. stupně si vždy akci dobře připraví – termín je vždy co nejblíže datu narození H. Ch. Andersena. Letos to vyšlo na pátek 1. dubna a sobotu 2. dubna. Přihlášené děti (je jich většina) se dostaví v pátek se spacákem, popř. karimatkou, pyžamkem a nějakým malým proviantem do školy (někteří i s plyšákem na usnutí). Ve skupinách plní nejrůznější úkoly – pohybové, výtvarné, dramatické… na téma knížky či hrdinů vybraného autora dětských knih. Letos jim na úvod předčítal i pan starosta! Večer po splnění všech úkolů se uloží ke spaní ve své třídě a paní učitelka jim přečte na dobrou noc z knížky. V sobotu ráno si společně vyhodnotí celé setkání a rozejdou se domů.

Alena Kristová, ředitelka školy

2016_andersen_2380Noc s Andersenem, resp. její zahájení, kterého jsem se zúčastnil, bylo skvělé! Paní učitelka Nesvadbová všechny přivítala a nakonec řekla, že přišel sám pan Andersen… a to jsem byl já. Ono totiž bylo zrovna 1. dubna, tedy apríla, takže drobné šprýmky byly dovoleny 🙂 Pak jsem dětem povyprávěl svůj zážitek z mé návštěvy sošky Malé mořské víly v Kodani a pak jsem jim přečetl úryvek z této pohádky. No a když už jsem byl “na place”, tak se mnou uspořádala paní učitelka malou besedu na téma knihy, četba a já odpovídal na dotazy dětí. Například: “Kolik jste už přečetl knížek?” nebo “proč se knížce říká knížka?” Moje odpovědi byly někdy aprílové, někdy vážné, ale vždycky jsem uvedl na pravou míru. Moc se mi to líbilo a věřím, že dětem taky. Na tu první otázku jsem odpověděl: “Tak to vím naprosto přesně. Přečetl jsem 2684 knih!” Děti zahučely úžasem a já dodal: “To je samozřejmě apríl, protože jsem to nepočítal, ale bylo jich opravdu hodně.” Noc s Andersenem byla moc prima!

Lubomír Zahradník, starosta obce

Fotogalerie z akce: Noc s Andersenem